Categories
My thoughts

Γιατί δεν πάμε μπροστά / μέρος 2ο – λαμογιά

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μου τη σπάει απίστευτα, αυτό είναι η λαμογιά και δυστυχώς απ’ αυτή στην Ελλάδα έχουμε μπόλικη. Φαντάσου πως αν πας στο google translate να μεταφράσεις τη λέξη λαμόγιο δε θα σου βγάλει μετάφραση, είναι Ελληνική πατέντα. Γράφω αυτό το άρθρο με αφορμή τη δουλειά μου και ένα περιστατικό που πέτυχα σήμερα.

Δυστυχώς, η λαμογιά είναι cool, συνήθως τα λαμόγια λένε με περηφάνια στους φίλους τους ότι κορόιδεψαν τον έναν ή τον άλλον, πως κέρδισαν χρήματα χωρίς καθόλου (ή λίγο) κόπο στήνοντας μία απάτη, αψηφώντας τους κανόνες. Ζουν επικίνδυνα, και αυτό είναι cool για τα λαμόγια. Έλα που για εμάς που δουλεύουμε, που δεν παραβιάζουμε τους νόμους και τους κανόνες, που δεν κλέβουμε και δεν πατάμε στις πλάτες των άλλων για ένα μικρό κέρδος αλλά το κάνουμε με κόπο και ιδρώτα δε μας φαίνεται καθόλου cool αυτό.

Θα μιλήσω για ένα συγκεκριμένο παράδειγμα αυτή τη φορά που επηρεάζει άμεσα τη δουλειά μου που με έχει εξοργίσει αρκετά (ναι, το έχω πάρει προσωπικά το θέμα).

Σήμερα το newsfeed μου στο facebook γέμισε με «stories» από φίλους μου που κάνανε σε μία νέα fanpages με ανταγωνιστικό όνομα για το mycampus. To όνομα αυτής «Φοιτητική Ενημέρωση». Η σελίδα μου κίνησε αμέσως την περιέργεια γιατί την έβλεπα πρώτη φορά και όμως είχε ήδη 9.000 likes. Μπαίνοντας μέσα είδα ότι είχε μόλις 7 μέρες ζωής. Κάτι δεν πήγαινε καλά. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να ψάξω πολύ γιατί βρήκα πως, ποιος και γιατί έφτιαξε αυτή τη σελίδα που ως βάση έχει τη ΛΑΜΟΓΙΑ!

Βρήκα λοιπόν αυτό το fb profile (Jimakos Makris) να ποστάρει το παρακάτω post (μην κάνετε click ακόμα) http://www.zitianos.com/2014/04/blog-post_8331.html σε πολλές φοιτητικές σελίδες-groups στο facebook. Το γεγονός ότι το post αυτό ήταν κλεμμένο από το mycampus.gr μόνο τυχαίο δεν είναι (το link για το original post). Για να μπορέσεις να δεις λοιπόν το περιεχόμενο αυτής της ανάρτησης πρέπει να κάνεις ένα click, το οποίο χωρίς να το ξέρεις, χωρίς να έχεις δώσει καμία συγκατάθεση και χωρίς ποτέ να το πάρεις χαμπάρι, κάνει αυτόματα like στη σελίδα που έγραψα πιο πάνω.

Με λίγη έρευνα ακόμα διαπίστωσα ότι το λαμόγιο ο Jimakos είναι διαχειριστής στη σελίδα «foititikanea.gr» που εντελώς τυχαία από την αρχή της δημιουργίας της κλέβει άρθρα από το mycampus.gr (και όχι μόνο) χωρίς καμία αναφορά στην πηγή. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι άρθρο του mycampus.gr για φοιτητές του Erasmus που αντέγραψε το foititikanea και στη συνέχεια μπήκε στο news27.gr, με πηγή όμως το foititikanea). Και btw, οι εικόνες που ποστάρει αυτή η σελίδα είναι κι αυτές κλεμμένες από το mycampus.gr, για τις οποίες έχουμε πληρώσει shutterstock για να φτιάξουμε τα δημιουργικά και γραμματοσειρές. Κι αυτό το λαμόγιο τις πήρε «τζάμπα» αφαιρώντας κάθε σημάδι από λογότυπο κτλ.

foiti-kleftesScreen Shot 2014-04-08 at 9.33.35 PM

Όλ’ αυτά για να κλέψεις τον κόπο του άλλου και με 1-2 τρικ που αν ξέρεις λίγο php & λίγο javascript και googlάρεις το κάνεις άνετα. Κι εγώ ξέρω και μπορώ να το κάνω, αλλά επιλέγω το αντίθετο.

Έτσι έχει μάθει ο κόσμος. Βλέπει στην τηλεόραση τους πολιτικούς που τα παίρνουν κάτω απ’ το τραπέζι χωρίς να τιμωρείται και νομίζει ότι είναι cool, ότι μπορεί να το κάνει κι αυτός. Βλέπει εταιρίες και γενικά λαμόγια φοροδιαφεύγουν και δεν τιμωρούνται και νομίζει ότι είναι cool, ότι μπορεί να το κάνει κι αυτός. Νομίζει ότι μπορεί να κλέψει, γιατί είναι cool.

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ COOL.

Cool είναι να έχεις πρωτότυπες ιδέες, cool είναι να διαλέγεις τον τίμιο (αλλά τις περισσότερες φορές δύσκολο) δρόμο για να πετύχεις τον στόχο σου, cool είναι να προσφέρεις αντί να κλέβεις, cool είναι γράφεις αντί να αντιγράφεις.

Λυπάμαι πραγματικά γι’ αυτό το λαμόγιο που νομίζει ότι με φθηνά τρικς μπορεί να πετύχει κάτι στη ζωή του γιατί δε θα μάθει ποτέ ότι η ζωή δεν έχει shortcuts.


Για τον επίλογο θα σας ζητήσω να μπείτε στη σελίδα και να κάνετε report για spam ή scam στο fanpage αυτό με την ελπίδα ότι έστω μέσα από το facebook θα τιμωρηθεί και να προτείνετε να κάνουν το ίδιο και οι φίλοι σας.

Αν έχετε πατήσει στο «spam» άρθρο ελέγξτε το activity log σας στο facebook για να κάνετε unlike στο fanpage.

Επίσης σκέφτομαι να φτιάξω μία ομάδα που να κάνει report ανάλογες ενέργειες για να τιμωρούνται από το facebook ή την google όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν ενδιαφέρεστε για κάτι τέτοιο στείλ’ τε μου στο ilarion.ioanndis (papaki) gmail.com ή με comment από κάτω.

Ευχαριστώ

5 replies on “Γιατί δεν πάμε μπροστά / μέρος 2ο – λαμογιά”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *