Categories
My thoughts

Λίγη υπευθυνότητα δε θα έβλαπτε

Κάθε χρόνο βλέπω τις ειδήσεις για τηλεφωνήματα για βόμβες σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που εκείνη την ώρα έχουν εξεταστική. Προφανώς είναι όλα φάρσες, για πολύ προφανείς λόγους, αλλά πραγματικά αυτή είναι λύση για έναν φοιτητή που δεν έχει διαβάσει; Και πότε επιτέλους θα τιμωρηθεί ένας φοιτητή ή τέλος πάντων οποιοσδήποτε το κάνει αυτό.

Το να πάρεις τηλέφωνο για βόμβα δεν είναι και πολύ αστείο. Πέρα από το γεγονός ότι βγάζει εκτός προγράμματος ολόκληρο πανεπιστήμιο, δημιουργεί αναστάτωση και ανασφάλεια σε εκατοντάδες κόσμο, απασχολεί και την ΕΛ.ΑΣ. χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, ενώ ίσως να ήταν πιο αναγκαία σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης εκείνη τη στιγμή.
Λίγη αίσθηση της ευθύνης δε βλάπτει. Το να τολμήσει ένας «φοιτητής» να καλέσει σε εφημερίδα ή στο Αστυνομικό Τμήμα για βόμβα σημαίνει ότι δεν έχει την αίσθηση του τι προβλήματα δημιουργεί εκείνη τη στιγμή και προφανώς δεν αισθάνεται ευθύνη γι’ αυτά, γιατί ξέρει ότι δεν θα τιμωρηθεί ή τουλάχιστον έτσι ελπίζει.
Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται αστείο και να χαίρονται κιόλας από μέσα τους ότι έχασαν μάθημα, εμένα όμως δε μου φαίνεται καθόλου έτσι. Αν δεν έχεις διαβάσει πρέπει να έχεις την ωριμότητα να δεχτείς τις επιπτώσεις της πράξης σου και να μην προσφεύγεις σε τέτοιες χαζές λύσεις. Και στην τελική αν το κάνεις θα πρέπει να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Στο αντίστοιχο πρόσφατο περιστατικό στο Harvard ο φοιτητής που έκανε τη φάρσα βρέθηκε την ίδια μέρα, του απαγορεύτηκε η είσοδος στο πανεπιστήμιο εφ’ όρου ζωής, βγήκε από τη φυλακή με εγγύηση 100.000$ μέχρι να δικαστεί, όπου αντιμετωπίζει ποινή μέχρι και 5 χρόνια φυλάκισης και προστίμου 250.000$.
Δε λέω ότι θέλω να δω κάποιον φοιτητή να μπαίνει φυλακή, θα προτιμούσα απλά να μη γίνονται τέτοιες φάρσες, όμως τέτοιες πράξεις δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες.
Άρθρo που έγραψα για το mycampus.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *